Miért hasznos számunkra a Biotin?

Miért hasznos számunkra a Biotin?
A Biotin - másnéven B7-vitamin - egy esszenciális vízben oldódó kémiai vegyület, amely a B vitaminok csoportjába tartozik, ismeretes még H-vitamin néven is. A Biotin szó a görög biotos szóból ered, amelynek jelentése élet. Élesztőben fedezték fel, más B vitaminokkal együtt. Ezt a vitamint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, ezért érdemes rendszeresen, naponta pótolni.

A Biotin részt vesz létfontosságú enzimek képzésében, ilyen például a carboxylase enzim is. Kiemelt szerepe van a makro tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) anyagcseréjében. Továbbá számos kutatás alapján bebizonyosodott, hogy javíthat a bőr, a körmök és a haj állapotán. Sokak szerint a bőr, köröm és haj vitaminja.

Milyen élelmiszerekben fordul elő a B7-vitamin (biotin) nagyobb mennyiségben?

  • olajos magvak
  • édesburgonya
  • hagyma
  • gomba
  • tojássárga
  • máj
  • hal
  • hüvelyesek
  • tejtermékek
  • avokádó
  • banán
  • karfiol

A hőkezelés által a biotin mennyisége drasztikusan csökken az ételekben, ezért lehetőleg nyersen fogyasszuk a felsorolt élelmiszereket vagy a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten készítsük el őket. Nyers tojásfehérjében található avidin meggátolhatja a Biotin felszívódását.

Mit okozhat a Biotin hiány?

Hiánya hajhullást, kopaszodást, valamint hajszál elvékonyodást okozhat. Továbbá töredezett körmöket, bőrkiütést, hajszínvesztést, enyhe depressziót, izomfájdalmakat, extrém fáradtságot. Az anyagcsere folyamatok nem megfelelő működésével is járhat, he nem jutunk elég Biotinhoz.

Elmondható, hogy a táplálkozásunk által ritkán szenvedünk B7 vitaminhiányt, azonban a nem megfelelő bélflóra és a nem megfelelő minőségű emésztés is okozhatja, hogy nem jutunk elegendő mennyiséghez, és ez manapság egyre több embert érint. Az esetleges antibiotikum használat károsítja a bélrendszert, amely szintén okozhat a szervezetben Biotin hiányt. Ebben az esetben is érdemes táplálék-kiegészítő formában pótolni ezt a vitamint, mivel nagyobb mennyiséget kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, hogy elegendő B7-vitamin jusson át a bélhártyán a vérkeringésbe.

Többségében a nem megfelelő emésztés és nem megfelelő bélflóra szorosan összekapcsolódnak, a belünkben élő baktériumok arányának helyreállítása időbe telhet, addig érdemes magasabb dózisban fogyasztani biotint.

Mennyi Biotinra van szükségünk?

Ez számos tényezőtől függhet (életkor, életmód, egészségügyi állapot), azonban a szakértők megadtak néhány paramétert. Három éves korig napi 10-20 μg Biotinra van szükség. Négytől tíz éves korig 25 μg Biotinra van szükség naponta. Egy felnőtt számára a napi 30-100 μg Biotint tartják a megfelelő mennyiségnek.

Bizonyos esetekben megnőhet a Biotin szükséglet:
  • dohányzás
  • fokozottabb mértékű alkohol fogyasztás
  • terhesség
  • élsport
  • emésztőrendszeri problémák
  • hosszan tartó túlzott stresszes életvitel

Külön érdekesség, hogy a bélrendszerünkben élő hasznos bélbaktériumok is megtermelik a Biotint, azonban az alacsony rostbevitel és a nagy mennyiségben fogyasztott többszörösen feldolgozott élelmiszerek által kevés B7-vitaminhoz jutunk. Érdemes megemelni a Biotin bevitelt és javasolt a rostkiegészítés a jobb tápanyag felszívódás miatt. 

Összegzésül a biotinról

A Biotint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, ezért érdemes rendszeresen, naponta pótolni. A B7-vitaminnak kiemelkedő szerepe van az anyagcserében. A hiánya okozhat anyagcserezavarokat, amely számos betegséghez vezet. Megfelelő Biotin bevitel esetén érezhetően javul az energiaszintünk és a közérzetünk, valamint a bőrünkön, körmünkön és hajunkon is érezhetjük a változást.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok